Lour/Havsfolket

Lour är det folk som myterna om sjöjungfrur baseras på.

Utseende: Lours naturliga form påminner om en människa från huvudet ner till midjan/höfterna. Från midjan/höfterna och nedåt har de en lång fiskstjärt.

–    Deras utseende varierar från släkte till släkte och från individ till individ, vissa ser mer mänskliga ut och vissa ser mindre mänskliga ut, men de ser aldrig helt mänskliga ut utan har fjäll, utväxter och andra drag som gör att de tydligt skiljer sig från människor. Djuphavslour är de havsfolk som ser minst mänskliga ut.

–    Lours hudfärg varierar från alla de nyanser som människor har till kritvit, grå, blå eller grön. Ibland kan de ha fjäll här och där (fiskstjärten är helt klädd i fjäll). Ibland har de även prickar, ränder eller andra mönster på kroppen.

–    Deras fiskstjärtar har fjäll och fenor och kan se ut på lite olika sätt, men de vanligaste nyanserna är kalla nyanser: Vit, grå, svart, grön, blå eller brun. Istället för en fiskstjärt kan de ha bläckfisktentakler i varierande antal.

–    Vissa har hår, andra har det inte. Deras hårfärg varierar från alla de nyanser som människor har till olika nyanser av blått, grönt, vitt, grått och rött.

–    De är amfibier med gälar, dessa sitter ofta antingen på halsen, under nyckelbenen eller mellan revbenen. De kan andas både under vatten och ovanför ytan, men i sin naturliga form torkar de snabbt ut på land.

–    De har ofta simhud mellan fingrarna.

Utseende i mänsklig form: På magisk väg kan de skifta mellan naturlig form (hälften människa, hälften fisk) och mänsklig form. De kan själva välja hur denna mänskliga form ska se ut. Det vanligaste är att deras fiskstjärt då tar formen av ett par ben för att kunna gå upprätt, men variationer kan förekomma. De kan, om de vill, också behålla sina gälar, fjäll och/eller fenor synliga även när de är på land, det beror på om de vill smälta in bland människorna eller inte.

Länken nedan går till Pinterest, anslagstavlan heter ”Lour, havsfolket”:

Inspirationsbilder Lour

test

Språk: Den mänskliga strupen kan inte uttala deras språk rätt. Det närmsta man kan komma hur de uttalar sitt namn på sig själva är något i stil med ”Lour” (uttalas ”loor” med långa ”o”). Människorna brukar ofta bara kalla dem ”havsfolk”. Förutom sitt talade språk (obegripligt för alla utom de själva, det kan dessutom bara uttalas rätt under vattnet) har de också klickljud som de kan kommunicera med över avstånd och använda ungefär som ett slags ekolod. Dessa klickanden påminner om delfiners sätt att kommunicera. Dessa språk använder de inte när de går på land eftersom de bara kan uttalas rätt under vattnet.

Namnkultur: Eftersom den mänskliga strupen inte kan uttala Lours språk kan den heller inte uttala deras personnamn. Lour som tar mänsklig form brukar därför ta sig ett namn som de använder när de är i mänsklig form, detta kan vara vilket namn som helst eller till och med ett ord som de har hört någonstans och tycker låter bra.

Förväntad livslängd: Ca 190-200 år.

Kläder: I sin naturliga form bär Lour inga kläder, men kan ha smycken av snäckskal, stenar och andra saker de hittat i havet eller på havsstränderna. De har iakttagit människor tillräckligt mycket för att veta att de flesta människor bär kläder, så när Lour tar mänsklig form brukar de klä sig i vad än de kan få tag i – detta kan vara en salig blandning av tyg, klädesplagg, säckväv, fisknät, strandfynd och allt möjligt annat.

Använd naturmaterial som linne, ylle, vadmal, läder och/eller material som ser ut som dessa och inte ser uppenbart moderna ut (undvik tex plast, vinyl, plysch etc). Detsamma gäller färger; Undvik tex neonfärger, glitter etc.

Många Lour som tar mänsklig form regelbundet gräver ner sina människokläder i sanden eller gömmer på annat sätt sina kläder någonstans kring havsstranden där de brukar gå i land, därför är deras kläder ofta slitna och trasiga, någonting som de själva inte ser något problem med eftersom de i naturlig form inte alls bär kläder och ”fina” kläder därför inte har någon kulturell koppling till status för dem. De har sällan metallsmycken eller liknande eftersom metall är tungt och rostar i vattnet.

 

Förmågor:

– Formskifte; de kan skifta mellan naturlig form (människa/fisk) och mänsklig form. De kan själva välja hur denna mänskliga form ska se ut. Denna magi binds till ett föremål som louren ifråga bär med sig, som ett slags talisman. Utan föremålet kan de inte skifta form utan är fast i den form de råkar befinna sig i om/när föremålet försvinner. Ett sådant föremål kan se ut lite hur som helst, det kan t.ex. vara ett smycke, ett snäckskal, en liten sten eller någonting annat som är lätt att bära med sig.

– Kan äta rå fisk och rått kött utan att bli sjuka (även i mänsklig form).

– Kan andas både under vatten och på land. Denna förmåga har de dock inte i mänsklig form, men de kan då hålla andan mycket länge under vattnet.

– I sin naturliga form har djuphavslour en välutvecklad mörkersyn, denna förmåga följer dock inte med i mänsklig form utan de ser lika bra som en människa.

– Immuna mot varulvssmitta. Även om en lour blir biten av en förvandlad varulv blir de inte själva varulvar. Exakt vad detta beror på är inte ens lours egna vetenskapsutövare säkra på, men en teori är att lour är för starkt knutna till vattnet medan varulvar är landlevande varelser. Halvlour är däremot inte immuna utan kan bli varulvar.

Kultur: De flesta äter fisk och skaldjur, kelp och andra sjöväxter. Hos vissa lourkulturer anses människokött och alvkött vara en delikatess och man dränker därför gärna sjöfarare för att äta upp dem. Orchkött är också ätligt för dem, men anses ha en beskare smak. Lourkulturer som ser landlevande kött som delikatesser finns främst kring orchernas ö i väst, nordväst om Talamna samt i haven kring landet Belesgar i nordöst.

Lour är flerkönade, alla kan skaffa barn (eller yngel, som de säger) med alla. De föder levande ungar. De har inga koncept av man eller kvinna och heller inget koncept av äktenskap. Vill man leva tillsammans med någon/några så gör man det. Om en lour befinner sig i mänsklig form kan de, i teorin, skaffa barn med människor, alver och orcher.

Lour har ett eget skriftspråk som påminner om kilskrift och som ristas in på stentavlor (papper går inte att använda under vattnet). De har magiker, vetenskapsutövare, läkekunniga, soldater, jägare, samlare och andra yrkesgrupper precis som vilken annan landlevande kultur som helst.

Deras hus brukar finnas på havsbotten och består av grottor eller byggs av sten. De har fem  städer under havet: Wryll (utanför Serrigonds östkust), Lioun (utanför Pärlöarna), Alnou (utanför alvernas ö) och Ruwul (norr om orchernas ö). Deras städer är dock inte lika stora som människornas eftersom lour är färre i antal. Utöver städerna finns mindre byar här och där. Lour har krigare som tränas i strid med svärd, spjut, dolkar etc; Avståndsvapen använder de inte hemma i havet eftersom pilar inte flyger under vattnet och stubiner inte brinner. Det är därför mycket ovanligt att en lour kan använda avståndsvapen eftersom det är något de måste lära sig på land. Deras rustningar är lätta och tillverkade av tjockt skinn från stora havsdjur.

Att stjäla en annan lours magiska föremål (som de använder för att skifta form) är brottsligt och straffas vanligtvis med tidsbegränsad exil. De blir då bannlysta från havet och deras förvandlingstalisman tas ifrån dem så att de tvingas leva i mänsklig form på land. Exil kan man också dömas till för brott som tex misshandel. Antingen kan brottslingarna bli bannlysta på livstid så att de aldrig får komma tillbaka till havet eller så blir de bannlysta under begränsad tid.

Religion: De flesta Lour dyrkar inga gudar. Det enda som de ser som en högre makt är havet; havet är livgivaren och samtidigt hem åt farliga rovfiskar och sjömonster. Havet är deras värld, deras moder och deras ”gud”. När en lour dör hålls en begravningsceremoni där anhöriga tar farväl och kroppen lämnas på en avskild plats där det finns rovfiskar. Dessa rovfiskar får sedan äta upp kroppen, för havsfolket anser att den döda då blir ett med havet.

Halvlour

Om en lour skaffar barn med en människa/alv/orch kommer barnet inte att ha någon fiskstjärt, utan kommer troligen ha två ben. Däremot kan de andas under vatten och på land och har gälar, ofta simhud och kan även ha fjäll och små fenor. De kan använda formskifte med ett magiskt föremål, men inte riktigt på samma sätt som fullblodiga lour: De kan skifta mellan att vara människoliknande med gälar/fjäll/fenor och att se helt mänskliga ut. Någon fiskstjärt kan de dock inte skifta till alls, utan i havet får de simma som människor simmar.

Halvlour har inte lika hög status i samhället som fullblodiga lour. De anses inte ha samma andliga koppling till havet som sina fullblodiga släktingar och ses ofta av dem lite grann som dumma små barn. Det finns också de lour som föraktar halvlour och ser på dem som smutsiga, det varierar från samhälle till samhälle och person till person.

– Lour/människa: Accepteras främst i östra lourkulturer (haven kring Serrigond, Pärlöarna, Valastra och Astkir). Västra lourkulturer (haven kring Talamna samt alvernas och orchernas öar) gillar inte människoblandningar.

– Lour/alv: Accepteras av de flesta lourkulturer eftersom lour och alver i allmänhet har en historia av samarbete. I synnerhet västra lourkulturer (se ovan) accepterar alvblandningar.
– Lour/orch: Accepteras av vissa lourkulturer, i synnerhet de som har en vana av att äta landlevande varelsers kött (främst de kring orchernas ö samt ishavet i norr).
Saker att fundera på om man vill spela lour:

– Vad gör rollen på land? Har hen något som hen behöver göra, är hen på upptäcktsfärd el dyl?

– Vad har rollen för ett föremål som hen har knutit sin formskiftarmagi till? Detta bör vara ett ganska litet föremål som går lätt att bära med sig; tex en sten, ett smycke eller något annat bärbart, inte tex ett tält, en båt eller en bautasten.

– Försöker rollen smälta in som människa och dölja att hen är lour? Eller går hen med gälar, fjäll eller andra attribut fullt synliga?

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close