Regler (obligatorisk läsning)

Observera:
– Att läsa och kunna lajvets regler är obligatoriskt för att få delta.
– Det är varje deltagares eget ansvar att läsa och lära sig reglerna innan lajvet, skriv ut detta dokument och ha med som fusklapp om behov finns. Utskrift kommer också finnas inne i off-huset.
– Innan vi går inlajv kommer vi att samlas för en genomgång av bla viktig info om lajvområdet. Eftersom denna info prioriteras kommer det inte att hållas någon repetition av reglerna på plats, det är därför detta regeldokument finns.

– Har man regelfrågor, egen viktig information för allmänheten som man vill dela med sig av eller andra frågor som man vill ställa i samband med genomgången så går det förstås bra, men någon allmän regelrepetition kommer inte att hållas eftersom alla förväntas redan ha läst och lärt sig reglerna.

  1. Sveriges rikes lag gäller. Är det inte tillåtet i verkliga livet är det inte tillåtet på lajvet.
  2. Alkohol och droger är förbjudna. Den som ertappas med alkohol kommer att bli avstängd från lajvet. Vad gäller rökning, tänk på allergiker: all rökning skall ske på behörigt avstånd från övriga lajvare och rökare bör tvätta händerna innan de återgår till spelet.

    3. Säkerhet och stoppord: Rött, gult, grönt och hold
    Dessa är kodord för att kommunicera behov i det verkliga livet.
    (Detta stycke hämtat från regelsidan för Midälvarikets kampanj På Gott och Ont)
    Om någon under spelets gång säger eller ropar ”Rött” ska spelet omedelbart brytas. ”Rött” är stoppordet du använder om du hamnar i en situation du inte kan hantera eller om du av annan anledning inte kan fortsätta spelet och behöver omedelbar hjälp.
    Om någon under spelets gång ropar/säger ”Gul” betyder det att denne inte vill fortsätta men att övriga spelare kan gå vidare i lajvet. Du kan använda det ordet ifall du hamnar i en situation där något gör ont (ex. om någon håller för hårt i din hand) och du inte kan lösa det genom spel.
    ”Grönt” är mest ett kontrollord. Om du t.ex. är osäker på om personen du skäller ut inlajv tycker det är jobbigt, kan du lite diskret fråga ”Grönt?” Om personen är okej med spelet kan hen bekräfa med ”Grönt” tillbaka och spelet kan fortsätta som tidigare. Om personen svarar ”Gul”, tona ner spelet och backa. Svarar ”Röd”, avbryt genast spelet och se efter så att personen mår bra.

    Det är alltid okej att när som helst använda sig av kodorden, oavsett om någon har frågat dig om det är grönt eller inte. Även om du har gett samtycke en gång får du när som helst ändra dig, ingen har rätt att skuldbelägga dig för det.

    Känns en scen obehaglig, använd stoppord eller lämna scenen.

    Om du ser någon lämna en scen, kolla av med spelaren om hen är okej, eller låt hen gå.
    På detta lajv använder vi även ”Hold”, vilket endast får användas när spelet akut måste avbrytas, till exempel pga riktig skada, sjukdom eller någonting annat som är akut. Ropa högt och vifta gärna för att påkalla uppmärksamhet.

    4. Respektera alla människors lika värde. Den som inte off kan respektera att alla medspelare är lika värda oavsett ursprung, religiös övertygelse, sexuell läggning, det kön hen tillskrevs vid födseln, könsidentitet, hudfärg, utseende, ålder eller andra attribut ber vi avstå från detta arrangemang.
    Om någon beter sig illa, prata med lajvets trygghetsvärdar eller arrangör.
    Hen som pronomen finns i lajvvärlden.

    5. Spela inte på våldtäkter eller andra former av sexuella övergrepp och/eller sexuellt våld. Den som gör det kommer att bli avstängd från lajvet.

    6. Sexuellt spel kräver alltid samtycke från berörda rollers spelare. Om spelare beslutar sig för att deras roller ska ha sex inlajv går de off någonstans och diskuterar off vilka sexuella aktiviteter rollerna ägnar sig åt. Det som spelarna kommer överens om anses inlajv ha hänt. Alternativt tillägg (om samtliga spelare ger samtycke till tillägget): Spelarna håller varandras händer och ser varandra i ögonen medan ovanstående diskussion äger rum.

    7. Stöld inlajv: Man får stjäla saker från andra roller under lajvet, men inte vad som helst (se nedan). Om man stjäl något från en annan roll blir man själv ansvarig för att föremålet lämnas tillbaka helt och rent och om det har skadats eller tappats bort blir man ersättningsskyldig till den som äger föremålet. Efter lajvet måste alla stulna saker lämnas tillbaka till sina ägare.
    Får stjälas: Inlajvvaluta (kommer vara gamla mynt som delas ut av arr vid incheckning), saker av symboliskt värde (tex flaggor/fanor/banér, sigill), brev, intrigföremål.

    Får inte stjälas: Sovsaker (filtar etc), kläder, off-saker (dvs spelares privata ägodelar), tält, hygienartiklar, mat, matkärl, musikinstrument (är ofta dyra), knivar, blankvapen.

    8. Vapen på lajvet:
    Latexvapen/boffervapen och blankvapen är båda tillåtna. Åldersgränsen för latex/boffervapen är 14 år, åldersgränsen för blankvapen är 18 år. Blankvapen får ABSOLUT INTE användas i någonting som ens påminner om stridssituationer; där får enbart latexvapen användas. Vill man sitta och polera blankvapen är det okej, men se till att annars förvara dem i skidor för att minimera risken för olyckor. Alla vapen ska innan lajvet börjar 19/5 visas för lajvets utsedda vapenkontrollant som bedömer om vapnen är säkra nog för att få användas.

    9. Våld och strid på lajvet:
    Våld bör inte överanvändas som det första steget för att lösa konflikter; Börja med att bråka, skrik åt varandra och ställa till en scen. Ta därefter hot, tex: ”Om du kommer ett steg närmare så slår jag till dig!” eller hota på annat sätt som visar vart man tänker ta spelet härnäst. Detta gör att man som motspelare har möjlighet att följa med i spelet om man är bekväm med det eller att backa undan eller be att spelet tonas ner om man är obekväm.

    Vill man spela ut tortyr eller annat grovt våld som man misstänker kan upplevas som obehagligt, prata off med de inblandade spelarna som kommer vara med i scenen om vad som kommer hända så att alla är bekväma med spelet. Detta ger också spelare som inte vill ha den typen av spel möjlighet att säga att de inte vill vara med. Observera att sexuellt våld alltid är förbjudet att spela på.

    – Vill man slå en annan roll medvetslös, stå bakom personens rygg och knacka lätt rollen på axeln med handtaget på det vapen som används och säg ”nock”. Offret får då låtsas svimma och vara avsvimmad i 5-10 minuter eller så länge som det känns roligt att spela avsvimmad. När offret vaknar minns hen inte vad som hände eller vem som slog ner hen.
    OBS: Att bli attackerad av en upyr (bloddrickande monster) fungerar på samma sätt som att bli nedslagen, alltså man blir medvetslös och minns inte vad som hände.
    Hittar man en spelare som ser medvetslös ut, fråga diskret personen om allt är okej off, så att hen inte har svimmat på riktigt. När man fått bekräftat att personen bara spelar, böj ner huvudet med örat mot spelarens ansikte så att spelaren kan viska vad som har hänt, tex ”hårt slag i huvudet”. Ursäkten inlajv för detta är att man kollar rollens andning.
    – I strid ska enbart latex/boffervapen användas. Rollernas respektive spelare ska innan striden prata med varandra off och försäkra sig om att alla inblandade i striden är bekväma med situationen. Slag mot huvud, strupe och könsdelar är förbjudna.

    Stridsregler: Åter igen: Slag mot huvud, strupe och könsdelar är förbjudna.
    – Det är förbjudet att tacklas, slå andra med händerna, sparkas eller brotta ner andra spelare.
    – Det är förbjudet att fälla andra spelare, både med kropp och vapen.
    – Brottning kan vara tillåtet om samtliga spelare inblandade har pratat ihop sig med varandra innan och kommit överens om hur scenen ska gå till, sådana scener måste alltid i förväg godkännas av arrangör.

    Rustning:
    – Varje rustnings rustningsgrad kommer att bedömas i samband med vapenkontrollen i incheckningen på lajvet, vill du veta i förväg; maila bild på rustningen till arrangörsmailen serrigondlajv@gmail.com
    – En rustning måste vara någorlunda heltäckande för att ge effekt. Tex ett par armskenor i plåt och ingen övrig rustning räknas inte som tung rustning, men kan vara en del av en lätt rustning.

    – Orustad (ingen rustning alls): 1 direkt träff med vapen, sedan är man ur stridbart skick. Tex, om någon hugger en i benet kan man inte stå.

    – Lätt rustad (tjockt/härdat läder, gambeson): 2 direkta träffar med vapen.

    – Tungt rustad (ringbrynja, plåt, lamellrustning): 3 direkta träffar med vapen. Det krävs då tydligt markerade träffar, inga ”trumpinneslag”. Pilträffar i tung rustning gör ingen skada.

    – Hjälm: Gör att man tål en extra träff, räknas på hela kroppen.

    – Sköld: Träffar på sköldar räknas inte. Sköldar tål hur många träffar som helst.

    Orcher räknas alltid som en nivå högre rustade än vad de har för rustning på sig (för att de är stryktåliga). De kan dock aldrig räknas som mer än tungt rustade.

    Alla:
    När man tagit mer stryk än vad rollen tål blir man i första hand svårt skadad och i en del fall medvetslös (beroende på skadans typ) och en arrangör skall tillkallas. Arrangören och den skadade avgör sedan tillsammans huruvida den skadade dör eller överlever.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close